mei 10, 2011

Hoe schrijf je een boek?

Veel mensen hebben mij de afgelopen tijd gevraagd hoe ik mijn boek geschreven heb. Wellicht zit je zelf ook er over te denken om een boek te schrijven. In dit artikel geef ik je 12 stappen die je zullen helpen om jouw boek te realiseren.

1. Gewoon beginnen

Dit is de allerbelangrijkste stap. Met zoveel dingen in het leven (zoals ontslag nemen), het beste wat je kan doen is gewoon beginnen. Wil je een boek schrijven, ga dan gewoon achter je scherm zitten en begin te schrijven. Het maakt niet uit of je trots bent op wat je geschreven hebt, het gaat er in deze stap om dat je begint en zo langzaam in de flow van het schrijven komt.

2. Al je ideeën opschrijven

Als je eenmaal begint met het schrijven van je, dan gaan alle registers van je brein open. Je krijgt continu nieuwe ideeen. Het is belangrijk om die ideeën op te schrijven.  Ook al is het midden in de nacht, zorg dat je iets bij je hebt om het te noteren.

In deze fase van het schrijfproces lijken het misschien slechts wat losse flodders, maar het gaat je uiteindelijk helpen met het opleveren van je boek.

3. Schrijf de inhoudsopgave

In deze fase heb je waarschijnlijk al wat lappen tekst en wat losse ideeën. Om het  creatieve proces toch wat sturing te geving (zonder daarbij het proces te hinderen) is het nu belangrijk dat je alvast een structuur neerzet. Welk idee wil je waar kwijt, onder welk hoofdstuk hoort een bepaald stuk tekst.

De meest eenvoudige structuur is bijvoorbeeld:

  1. Introductie
  2. Verhaal
  3. Conclusie

Zelfs deze simpele opbouw kan je al enorm helpen om met meer focus te schrijven.

4. Wees toegewijd

Mijn boek Neem ontslag! – Je laatste honderd dagen heb ik geschreven als kersverse vader. Waar heb ik de tijd kunnen vinden om in deze situatie ook nog een boek te schrijven? In feite heel simpel. Ik werd vanzelf wakker gemaakt door een vrolijk mannetje van 2 maanden oud. Na zijn flesje ging hij slapen en was ik klaar wakker. Genoeg om even een half uurtje te schrijven. Ook al had ik niet al te veel inspiratie, ik ben achter de computer gekropen en gaan typen.

Je hoeft geen vader of moeder te worden om te schrijven. Het gaat er om dat je discipline kan opbrengen om te schrijven.

5. Maak een support groep

Om te zorgen dat je gemotiveerd bent om te blijven schrijven, is het van belang om aan een aantal vrienden of kennissen te vertellen dat je een boek aan het schrijven bent. Ongetwijfeld zullen zij je er aan helpen herinneren elke keer je ze weer ziet. Zij zorgen voor een vriendelijke stok achter de deur.

6. Zoek medeschrijvers

Je kan er voor kiezen om het boek niet in je eentje te schrijven, maar met meerdere mensen. Je kunt deze mensen een heel hoofdstuk laten schrijven of een artikel, wat jij dan opneemt in je verhaal.

Een extreem voorbeeld hiervan is het boek Business Model Generation en het boek Business Model You. Ik werk mee aan het laatste boek; een aantal schrijvers leggen hun tekst voor aan een internationale groep mensen die feedback geven.

7. Houd moed

Een heel belangrijk punt. Ook al komt er amper iets uit je vingers, ga toch schrijven. Al duurt de baring van slechts één alinea een half uur, ga er toch voor. Uiteindelijk kom je in de flow van het schrijven. Het is net als met sporten, hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het gaat.

8. Er komt nog een boek!

Hoe enthoussiaster je bent over je onderwerp, hoe langer je er over kunt vertellen. Pas op dat je niet alles in één boek stopt. Je kan de lezer overrompelen met een vloed aan informatie en daarmee zou de boodschap verloren kunnen gaan. Je kan beter sommige onderwerpen behandelen… in je volgende boek!

9. En NU is het af!

Het groot probleem voor veel beginnende schrijvers: het boek is nooit af.Je wil een zo goed mogelijk verhaal vertellen en alles goed verwoord hebben. Het gevaar is echter dat het dan nooit af komt. Op een gegeven moment moet je de knoop doorhakken: nu is het af!

10. Proeflezers

Ik ben heel goed in het detecteren van spelfouten. Zonder een tekst te lezen worden mijn ogen automatisch aangetrokken door de woorden die foutief gespeld zijn.

Echter, ik ben totaal blind voor de spelfouten in mijn eigen teksten. Dubbele woorden, woorden die missen; ik kan de tekst drie keer lezen en toch zie ik het niet.

En hoogstwaarschijnlijk heb jij dat ook. Geen punt, vraag een aantal mensen om proeflezer te worden. Ik denk dat vier proeflezers voldoende is. Het is beter om mensen te vragen die je niet al te goed kent. Familie en vrienden zijn namelijk óf veel te aardig (“fantastisch boek!“) óf veel te negatief (“dit wordt nooit wat“).

Proeflezer nodig of wil je proeflezer zijn? Meld je aan in de comments van deze post!

11. En NU is het WEER af!

De terugkoppeling van de proeflezers is enorm waardevol en helpt je om je boek nog beter te maken. Ga er mee aan de slag en vergeet niet je proeflezers te bedanken.

Maar let op! Er zit ook een gevaar in. Sommige opmerkingen vereisen dat je het boek herschrijft, de indeling verandert of iets dergelijks. Kijk daar voor uit. Staar je niet blind op één opmerking.het is en blijft de mening van één persoon.

12. Boek af?

Dan volgt nu de volgende stap. Wat ga je met het boek doen? Ga je het publiceren? Wordt het een e-book? Volgende week lees je hoe vanaf hier verder moet gaan.

 

Foto: funkomavintage

Bertil Schaart

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: