Eigen bedrijf starten, maar waarin?

eigen_bedrijf_starten_maar_waarinEen vraag die ik vaak hoor is: ‘Ik wil graag een eigen bedrijf starten, maar waarin?‘. Veel mensen weten nu al dat ze een keer voor zichzelf gaan beginnen. Ze hebben de voordelen gezien en graag willen ze ook zelf het heft van hun eigen leven in handen hebben. Maar toch… Klinkt dit je bekend in de oren?

Angst voor het onbekende

Natuurlijk ben je bang voor het onbekende. De toekomst is onzeker en nu je vastigheid verliezen, dat maakt het alleen maar erger. Maar… je weet ook dat als je nu juist geen actie onderneemt, dat je met de volle 100% zekerheid nooit dat geluk, het plezier en de vrijheid zult krijgen.

Je kunt met angst omgaan. Er bestaan allerlei technieken en methodes voor. Een daarvan is… het gewoon doen! Die angst, hoe groot of klein dan ook, staat jou niet in de weg om je eigen bedrijf te starten. Je kunt direct aan de slag. En als je voor jezelf begint, mag je het helemaal zelf inrichten. Je hebt carte blanche! Jij bepaalt.

Eigen bedrijf starten, maar waarin?

Maar dat is juist waar velen mee worstelen: waarin wil je je eigen bedrijf starten?

Dit is een veel groter probleem dan de angst. Nee, laat ik het anders formuleren. Dit is een veel grotere uitdaging. Groter, en leuker! Want als je hiermee aan de slag gaat, kom je jezelf goed tegen. Jouw zwakke punten, maar vooral ook jouw sterke punten.

Wil je een goede start maken? Pak daarvoor een wit A4’tje en een pen. Teken drie overlappende cirkels zoals in het plaatje hiernaast. 3 overlappende cirkelsBeantwoord vervolgens deze drie vragen.

1. Waar ben ik goed in?

2. Wat vind ik leuk?

3. Waar is vraag naar?

Bekijk per antwoord of dit ook een antwoord is op een van de andere vragen. Je hebt dus deze vier combinaties:

 • waar je goed in bent én wat je leuk vindt
 • waar je goed in bent én waar vraag naar is
 • waar vraag naar is én wat je leuk vindt
 • waar je goed in bent én wat je leuk vindt én waar vraag naar is

Vul de antwoorden in in de cirkels. De sweet spot is uiteraard in het midden, waar alle drie wensen vervuld worden.

Eerste stap naar je eigen bedrijf

Dit is een hele belangrijke eerste stap naar je eigen bedrijf. Let wel, deze oefening is een iteratief proces. Bekijk goed in de komende dagen of jouw sweet spot écht dat is waar jij je bedrijf in zou willen starten. Als dat niet zo is, kijk dan eens naar de overige overlappende gebieden.

 • Is er iets wat je leuk vindt en waar een markt voor is, maar je bent er niet goed in? Dan zou je doel voor de komende tijd kunnen zijn er juist heel goed in te worden.
 • Is er iets waar je goed in bent en waar een markt voor is, maar je vindt het niet leuk? Bedenk dan eens of er een mogelijke vorm is om het wél leuk voor je te maken. Pas op – forceer jezelf nooit om iets leuk te vinden. Dan weet je zeker dat het nooit gaat lukken.
 • Is er iets waar je goed in bent en wat je leuk vindt, maar waar geen vraag naar is? Dan is de taak aan jou om dit heel goed te onderzoeken. Alleen al dat je iets leuk vindt en waar je ook nog goed in bent, inspireert anderen! Vanuit het punt van inspiratie kun je verder zoeken of er een markt is voor wat je wilt doen.

Op zoek naar ideeën voor het starten van je eigen bedrijf?

Laat in de comments weten welk bedrijf jij zou willen starten. Misschien ontdek je zo wel een potentiële partner, klant of leverancier!

10 Comments

 • Bertil Schaart januari 19, 2014 at 07:43

  Breng anderen op ideeën! Waarin zou jij je eigen bedrijf willen starten?

 • John de Lange januari 23, 2014 at 08:14

  Natuurlijk moet je iets doen dat je leuk vindt, dat geldt voor alles in het leven. Datgaat echter niet altijd voor 100% op en dat is iets dat je soms moet accepteren. Natuurlijk moet het iets zijn waar je goed in bent, want je wilt je toch onderscheiden (positief) van anderen.
  Maar om nu zomaar te beginnen? Ik denk dat je alles goed moet voorbereiden, plannen maken en uitwerken, Zien of de plannen kunnen uitmonden in iets waar je van kunt leven op de manier die jij je voor hebt gesteld. Dus maak dan een plan een bedrijfsplan, niet voor de bank of het UWV, maar voor jezelf.
  Dit pln helpt je om je bedrijf op te zetten, maar ook om het voort te zetten en uit te laten groeien tot het bedrijf dat je voor ogen hebt. Met een bedrijfsplan kan je meten hoerver je bent.

  John de Lange

  • Bertil Schaart januari 23, 2014 at 09:19

   Beste John

   Hartelijk dank voor je bijdrage! Spot on, het hebben van een plan kan je enorm helpen.

   Ik ben zelf grote voorstander van de Lean Startup Management aanpak. De nadruk ligt daar vooral op het doen en gaandeweg je plan verder uitwerken/bijsturen.

   Ik zie helaas vele mensen met de mooiste bedrijfsplannen (voor zichzelf al dan niet voor bank/UWV), maar het blijft altijd maar bij het Word document. Door de eerste stappen echt te zetten krijg je in korte tijd veel meer clarity op wat je wilt bereiken.

   De eerste stappen kun je heel goed zetten tijdens je dienstverband, zonder dat je daar enig risico loopt. Zo organiseer ik bijvoorbeeld Mind Your Own Business http://www.neemontslag.nl/mind-your-own-business/ waar deelnemers op veilige maar concrete manier ontdekken of hun plan kans van slagen heeft, maar vooral ook bij hen past.

   Groeten
   Bertil

   • John de Lange januari 23, 2014 at 10:34

    k snap je punt. Maar het scjrijven van een word docuemt moet het niet doel niet zijn. Ik had het over het maken van een bedrijfsplan voor jezelf. Of je dat nu in een gelikt word document doet of op een stukje paier dat je vor hje zelf houdt is nietb relevant. Je moet vindt ik wel weten in welke richting je wilt gaan, zodat je je de marketing plannen die je hebt hier op af kan stemmen. We verschillen duidelijk van mening, jij bent meer van gewoon doen en proberen en ik bn van mening dat je eerst a moet denken voordat je wat doet en de consequenties van je acties inschatten. Geen probleem, leuk dat er verschillende zienswijze zijn en verschillende gedachten. Dat maakt de wereld ondernemen en vindingrijk.

    —- Aan do, 23 jan 2014 09:19:57 +0100 notifications@disqus.net schreef —-
    Settings

    A new comment was posted on Neem Ontslag!

    Bertil Schaart
    Beste John
    Hartelijk dank voor je bijdrage! Spot on, het hebben van een plan kan je enorm helpen. Ik ben zelf grote voorstander van de Lean Startup Management aanpak. De nadruk ligt daar vooral op het doen en gaandeweg je plan verder uitwerken/bijsturen. Ik zie helaas vele mensen met de mooiste bedrijfsplannen (voor zichzelf al dan niet voor bank/UWV), maar het blijft altijd maar bij het Word document. Door de eerste stappen echt te zetten krijg je in korte tijd veel meer clarity op wat je wilt bereiken. De eerste stappen kun je heel goed zetten tijdens je dienstverband, zonder dat je daar enig risico loopt. Zo organiseer ik bijvoorbeeld Mind Your Own Business http://www.neemontslag.nl/mind… waar deelnemers op veilige maar concrete manier ontdekken of hun plan kans van slagen heeft, maar vooral ook bij hen past. Groeten
    Bertil
    3:19 a.m., Thursday Jan. 23

    Reply to Bertil Schaart

    Bertil Schaart’s comment is in reply to John de Lange:

    } Natuurlijk moet je iets doen dat je leuk vindt, dat geldt voor alles in het leven. Datgaat echter niet altijd voor 100% op en dat … Read more

    You’re receiving this message because you’re signed up to receive notifications about replies to john_de_lange. You can unsubscribe from emails about replies to john_de_lange by replying to this email with “unsubscribe” or reduce the rate with which these emails are sent by adjusting your notification settings.

    • Bertil Schaart januari 23, 2014 at 11:13

     Absoluut John! :-)
     Ik denk zelfs dat we het eigenlijk met elkaar eens zijn! Het artikel gaat echter over mensen die voor zichzelf willen beginnen, maar niet weten waarin. Deze mensen hebben al vele iteratieslagen gemaakt qua denken, maar zijn niet veel vooruit gekomen. Deze mensen moedig ik juist aan in actie te komen. Door te doen krijg je in eens hele waardevolle informatie om verder te denken.

     Als je echter al weet in welke richting je wilt gaan, dan is het hebben van een persoonlijk (!) plan heel belangrijk, zoals jij ook aangeeft.

     • Natascha de Rooij januari 25, 2014 at 09:49

      Een goed plan kan mensen ook juist weerhouden om te gaan doen wat ze willen. Een bedrijfsplan is als een schilderij en is nooit helemaal af. Maar, zolang je je plan aan het schrijven bent, kan je in ieder geval zeggen dat je bezig bent. Zo kan je je angst om daadwerkelijk te beginnen aardig verbloemen. Ben nu bezig met mijn eigen ondernemersplan en ik ervaar dit struikelblok. Mijn oplossing is om met mensen te delen, het liefst vreemden, waar ik mee bezig ben. Dit is veel betere stok achter de deur dan beloftes naar mezelf.

     • Bertil Schaart januari 26, 2014 at 09:48

      Mooi gesproken Natascha! Build the plane while flying it! Goed van je om het met anderen te delen; daarmee worden je plannen direct een stuk concreter. Je krijgt niet alleen feedback op je ideeën, maar je wordt ook getest of je zelf ook echt overtuigd bent van je toekomstplannen. Dank je!

 • Fallon juli 5, 2014 at 13:31

  Ik zou graag ondanks dat de vraag erna niet heel groot is in deze tijd van het jaar, mijn eigen horeca bedrijf willen opstarten, ik werk al jaren in de horeca en kan me niks leukers bedenken, ik wil het wel beperken tot een koffiehuis of lunchroom, zodat ik ook tijd met mijn gezin kan door brengen, ik woon in zeeuws vlaanderen en daar is het gewoon heel moeilijk om zoiets van de grond te krijgen, alleen al een pand vinden kost je heel veel moeite, nou ben ik heel positief in gesteld en heb ik me hier echt op vast gepind. Ik ben er dan ook van overtuigd dat dit mij ga lukken in de komende 10 jaar. Ik ben 22 jaar oud dus ik heb nog een heel leven voor e=me, en ben bereid er alles aan te doen om dit voor elkaar te krijgen. Dit is mijn droom al van kinds afaan en weet zeker dat dit me gaat lukken!

  • Bertil Schaart juli 15, 2014 at 08:40

   Mooi Fallon! Aan je motivatie zal het in ieder geval niet liggen. Heel veel succes!

 • davy kruse maart 2, 2015 at 11:47

  ik heb het idee om een eigen koeriersbedrijf te beginnen wil ik eigenlijk al heel lang alleen het begin lijkt me erg moeilijk

  heb 3 jaar voor een koeriersbedrijf gewerkt en helaas met 3 contracten eruit

  werk nu bij een taxibedrijf maar heb daar maar 28 uur dus kan er niet mee rond komen

  ik ga is kijken wat er allemaal mogelijk is en hoop dat ik me droom waar kan maken

2 Trackbacks

 • By Voorbeeld ondernemingsplan | Neem Ontslag! on april 2, 2014 at 16:52

  […] heb je ontdekt waarin je wilt starten en wilt nu flink aan de slag gaan. En het eerste wat je wilt gaan doen is het schrijven van je […]

 • […] zaak beginnen. Maar je loopt nu al zo lang te zoeken naar een goed business idee. Je zou graag een eigen bedrijf starten, maar wat? Hier vind je een lange lijst met ideeën voor het starten van je eigen […]

Post a Comment

Your email is kept private. Required fields are marked *